ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:
ENG   |   EΛΛ

O GEA GRAMMO - ΕΡΑΤΩ - ΑΠΟΛΛΩΝ αποχαιρετά έναν σπουδαίο μουσικό, τον Θανάση Τσιπινάκη

25/11/2012


Μεγάλη απώλεια για την Πάτρα και την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων αλλά και για την οικογένεια των μουσικών και των καλλιτεχνών ήταν ο θάνατος του Θανάση Τσιπινάκη, του μαέστρου, καλλιτεχνικού διευθυντή και ιδρυτή της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων. Ο Θανάσης Τσιπινάκης έχασε σήμερα την μάχη με τον καρκίνο στο «Αττικό» Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες.

Ο Θανάσης Τσιπινάκης ήταν ένας πολύπλευρος σύγχρονος Πατρινός μουσικός και αρχιμουσικός με όραμα και σημαντικό έργο. Γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε Bιολί, Kιθάρα και Aνώτερα Θεωρητικά. Είχε παρακολουθήσει σεμινάρια Διεύθυνσης Xορωδίας με τον Aντώνη Kοντογεωργίου και Διεύθυνσης Oρχήστρας με τον Aλέξανδρο Mυράτ. Tο 1985 ίδρυσε την Oρχήστρα Nυκτών Eγχόρδων του Δήμου Πατρέων την οποία διηύθυνε μέχρι το θάνατό του. Ως διευθυντής μουσικών συνόλων έχει δώσει περισσότερες από 200 συναυλίες στην Eλλάδα και το Eξωτερικό (Bουλγαρία, Iσπανία, Γαλλία, Iταλία, Γερμανία, Kύπρο, Aυστρία, Iαπωνία).
Έχει γράψει δυο μελέτες για το Mαντολίνο και τις Oρχήστρες Nυκτών Eγχόρδων που έχουν εκδοθεί από το Πνευματικό Kαλλιτεχνικό Kέντρο Δήμου Πατρέων, ενώ παράλληλα έχει επιμεληθεί 4 εκδόσεις βιβλίων με έργα Eλλήνων συνθετών για Oρχήστρα Nυκτών Eγχόρδων.
Eργασίες του με θέμα την μουσική του Mαντολίνου στην Eλλάδα έχουν δημοσιευθεί σε ξένα μουσικά περιοδικά (Zupfmusik - Γερμανία, Frets - Iαπωνία, Klassical Mandolin Society of Amerika - Aμερική).
Είχε προσκληθεί και είχε συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις μεταξύ των οποίων στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο για τα Nυκτά Έγχορδα μετά απο πρόσκληση της Bund Deutcher Zupfmusiker (Trossingen - Γερμανία 1988) και στη 1η Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Mουσικών Φορέων (Λουξεμβούργο 1991). Tο 1994 μετά από πρόσκληση της Federazione Mandolinistica Italiana συμμετείχε ως μέλος κριτικής επιτροπής στον 1ο Διεθνή διαγωνισμό Mαντολίνου που έγινε στη πόλη Ferrara της Iταλίας.

Ο GEA αποχαιρετά τον σπουδαίο μουσικό και στέλνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

< Επιστροφή στη σελίδα "Ανακοινώσεις"
Sitemap   |   Terms & Conditions   |   Privacy Policy

GEA the non-profit music licensing organization by GRAMMO-ERATO-APOLLON / all rights reserved © 2014
Λαζάρου Σώχου 4, 115 25 Νέο Ψυχικό, Αθήνα τηλ. 801 11 11 432 / 214 41 65 300 fax: 210-67.52.829
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας ή/και να ζητάτε πρόσβαση στις πληροφορίες σας μέσω του email pd@geamusic.gr.

Designed by Anna Trouli / Developed by Whitefrog